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Question  
Are self contained breathing apparatuses (SCBA’s) required outside 

of refrigeration machinery rooms?  

 

Answer  

ASHRAE Standard 15-2016, Safety Standard for Refrigeration 

Systems, does not require that SCBA’s be placed outside of the 

refrigeration machinery room.  

 

The 1994 version of the Standard did have a requirement for 

SCBA’s outside the machinery room (Section 11.6), but this 

requirement was eliminated from the Standard with the approval 

and publication of Addendum 15d to ASHRAE Standard 15-1994 

in 2000.  It is important to note that the change to Standard 15 for 

SCBAs required outside of machinery rooms does not imply that 

personal protective equipment is no longer needed.  Specific 

requirements for respiratory protection are generally established by 

other agencies. 
 

 

Copies of the standard and the latest addenda may be purchased and 

downloaded on-line at our website, www.ashrae.org or by calling 1-

800-527-4723 in the USA and Canada or 1-404-636-8400 

worldwide. Current addenda to the standards may be downloaded 

for free. 

 

ASHRAE Pubs  

ASHRAE Standard 15-2016, plus ASHRAE BOD approved 

addenda,  

 

User’s Manual for ASHRAE Standard 15-2001, Safety Standard for 

Refrigeration Systems 
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